Gingivoplastika, gingivektomija

Što je to?

Gingivektomija je kirurško uklanjanje tkiva gingive.

Primjena

Gingivektomija je prvobitno bila namijenjena liječenju parodontnih bolesti, da bi danas služila i kao kozmetička kirurška tehnika.

Gingivoplastikom se zubnom mesu daje prirodan izgled (oblik). Tim se kirurškim zahvatom ispravljaju malformacije i asimetrija uzrokovane genetičkim faktorom, no zahvat može imati i isključivo kozmetičku svrhu.

Priprema

Neposredno prije svakog od navedenih zahvata, stomatolog  pacijenta savjetuje o oralnoj higijeni nakon operacije. Prije zahvata pacijentu se zubi čiste od kamenca koji se nalazi u postojećim džepovima.

Postupak

Gingivektomija i gingivoplastika najčešće se obavljaju skalpelom, ali također se mogu koristiti i elektrokirurški uređaji, laseri. Stomatolog može upotrijebiti i instrumente specijalno izrađene za spomenute kirurške zahvate.

Prije početka operacije pacijentu se daje lokalna anestezija. Gingivektomija može trajati  nekoliko minuta, ovisno o količini tkiva koje treba biti odstranjeno.

Nakon operacije

Nakon gingivektomije i gingivoplastike pacijentu se na zubno meso stavljaju periodontalni zavoji, koje nosi između tjedan do deset dana. Tijekom nošenja zavoja treba izbjegavati začinjenu i hrskavu hranu. Stomatolog pacijentu, ako zatreba, propisuje lijek za ublažavanje bolova i ispiranje usne šupljine te preparate hijaluronske kiseline u obliku gela koji pospješuju cijeljenje tkiva.

Nakon operacije veoma je važno usnu šupljinu održavati čistom te izbjegavati četkanje rane u prvim danima nakon zahvata.