Vratite izgubljeni zub

Najjednostavniji oblik ovakve rekonstrukcije je nadoknada jednog zuba. Glavna prednost izrade protetskog rada na implantatima je u tome što nije potrebno brusiti susjedne zube i napraviti most, već pacijent dobije potpuno novi zub na mjestu izgubljenoga, a koji u potpunosti nadoknađuje prirodni.

Ukoliko je potrebno nadoknaditi veći broj zubi rade se mostovi na implantatima. U toj situaciji su potrebna dva ili više implantata na kojima se izrađuju potrebne krunice u obliku zubnih mostova.

U današnjem radu koji zadovoljava funkcijske i estetske kriterije preporučamo izradu bezmetalnih fiksnih nadomjestaka, najčešće od potpune keramike.

Protetski rad na implantatu u potpunosti nadoknađuje izgubljeni zub.

Krunice

Krunica je fiksnoprotetski zubni nadomjestak koji u potpunosti prekriva brušeni zub. Pritom nadomješta njegovu govornu, žvačnu i estetsku funkciju.

Danas su, zahvaljujući estetskim svojstvima, biokompatibilnosti stomatoloških materijala i modernoj tehnologiji, sve više zastupljene potpuno keramičke krunice.

Krunice se mogu izraditi od glinične keramike, keramike s udjelom stakla te polikristalinične (oksidna) keramike, ovisno o zahtjevima protetskog rada i zahtjevima pacijenta.

Zubni most

Zubni most je protetska konstrukcija s primarnom svrhom nadomještanja jednog ili više zubi. Zubni most povezuje nosače kako bi ojačala protetski rad, učvrstila nadomještene zube i uljepšala njihov izgled.

Nosači zubnog mosta mogu biti na korijenu zuba (prirodni zubi) ili na zubnom implantatu. Danas se zubni most izrađuje od bezmetalne keramike: glinična (konvencionalna) keramika, staklokeramika ili cirkonij keramika.

Osnovna razlika u korištenju materijala odnosi se na poziciju zubnog mosta unutar usne šupljine. Cirkonij koristi za stražnju regiju u kojoj su jače žvačne sile i veće rekonstrukcije, dok se staklo-keramika koristi u frontalnom dijelu gdje su veći estetski zahvati.