Estetski zahvat kojim se vrlo učinkovito uklanja višak kože i masnog tkiva iz područja trbuha naziva se abdominoplastika ili lipektomija, a u engleskoj verziji još i “tummy tuck”.

 

Navedeni se problem najčešće javlja nakon trudnoće i poroda kod ženskih osoba, te nakon značajnog gubitka tjelesne težine kod ženskih i muških osoba mlađe ili srednje dobi. Višak kože u području trbuha nije moguće riješiti tjelovježbom ni raznovrsnim kozmetičkim tretmanima, a u većini slučajeva čak niti liposukcijom kojom se uklanjaju samo naslage masnog tkiva. Primjenjuje se na različitim dijelovima tijela, počevši od lica i podbratka pa sve do bedara i nadlaktica. I kod osoba normalne tjelesne težine kod kojih se s godinama pojavio konstitucijski (genetski) uvjetovan višak kože u području trbuha koji količinski nije značajan, ali definitivno narušava dobru figuru, primjenjuje se abdominoplastika.

 

Postoperativni oporavak je indivudualan te u najvećem broju slučajeva traje oko dva tjedna, nakon čega je pacijent sposoban i za postupni povratak svojim privatnim i profesionalnim aktivnostima. Rezultati abdominoplastike se razlikuju ovisno o količini uklonjenog masnog tkiva i elastičnosti kože, a konačni rezultati vidljivi su nakon skidanja steznika.