Klasična operacija vena zasnovana je na podvezivanju utoka površinske u duboku venu u preponi ili iza koljena, zatim uvođenju sonde u oštećenu venu za koju se vena zakvači, i na posljetku, izvlačenju vene iz tijela (stripping). Nakon izvlačenja odstranjuju se potkožne vene. Ovaj zahvat je osnovni operativni zahvat na venama koji se koristi već godinama, i ako se izvede pravilno, oslobodit će pacijenta tegoba kraće ili dulje vrijeme.

Nedostaci operacije vena klasičnom metodom

– Osnovni nedostatak operacije vena klasičnim zahvatom je produljeno vrijeme oporavka  (približno 3 tjedna, iako je to individualno za svakog pacijenta). Pored toga, nakon odstranjivanja dijela vene, preostali dio vene šalje kemijske signale za potrebom stvaranja nove vene (neovaskularizacija). Kao rezultat tog procesa, u periodu desetak godina postotak povratnih proširenih vena je oko 60%, a te vene nije moguće liječiti klasičnim operativnim zahvatima već se tada mora primijeniti neka od suvremenih metoda operacije.

– Zahvat je bolan, a poslijeoperacijski oporavak je otežan i usporen zbog postupka kojim se vena izvlači, to jest “čupa” iz noge. Operativna trauma je relativno velika, a prilikom zahvata nužno dolazi i do nehotičnog oštećenja okolnog tkiva i pratećih živčanih struktura.

– Nezadovoljavajući estetski učinak je također velika mana ove metode. Ožiljci i potkožna krvarenja su vidljivi u području na kojem je izvršen zahvat.

– Učestalost recidiva također predstavlja nedostatak ove operativne metode.

– Klasična operacija vena se najčešće izvodi u općoj ili u spinalnoj anesteziji.

Klasična operacija vena – moguće komplikacije

Komplikacije koje se mogu pojaviti primjenom ove operativne metode liječenja proširenih vena mogu biti oticanje noge zbog povrede limfnih žlijezda, ožiljci i estetski problemi na nozi ili loša reakcija na opću ili lokalnu anesteziju.

Zbog svega ovoga, posljednjih godina stripping je zamijenjen novim, suvremenim operativnim metodama liječenja, kod kojih je manji rizik od neželjenih pojava, koje su gotovo bezbolne, kod kojih nema ožiljaka, oporavak je brži a radna sposobnost trenutačna. Među njima su operacija vena radiofrekventnim valovima, operacija vena laserom i najnovija i najbolja metoda – operacija vena vodenom parom.

Sam stripping je takođe prošao određene modifikacije, pa se danas može izvoditi uz znatno manje povrede okolnih tkiva (atraumatski stripping, PIN stripping) ili u lokalnoj anesteziji.

Naša iskustva u radu na VMA i našoj poliklinici potvrđuju da suvremene metode liječenja mogu dati pouzdanije rezultate, i da se mogu primijeniti na većinu pacijenata. Istaknuli bismo metodu operacije vena vodenom parom, čije smo operativne postupke usvojili među prvima u Europi, a zasigurno prvi i jedini u regiji.