Gingivoplastika, gingivoektomija – rezanje zubnog mesa

Što je to?

Gingivektomija je kirurško uklanjanje tkiva desni (gingive). Gingivoplastika uključuje kirurško oblikovanje zdravog tkiva desni kojim je okružen zub. Ni jedan od navedenih postupaka ne uključuje odstranjenje kosti.

Primjena

Gingivektomija je prvobitno bila namijenjena liječenju parodontnih bolesti, da bi danas služila i kao kozmetička kirurška tehnika.

Tkivo desni može biti odstranjeno ako:

  1. Između zuba i desni nastaju džepovi u kojima se nakupljaju hrana i bakterije, što uvelike otežava higijenu usne šupljine.
  2. Oko zuba postoji višak zubnog mesa, što ometa higijenu zuba. U težim slučajevima višak zubnog mesa uzrokuje teškoće pri govoru i žvakanju.

Gingivoplastikom se zubnom mesu daje prirodan izgled (oblik). Tim se kirurškim zahvatom ispravljaju malformacije i asimetrija uzrokovane genetičkim faktorom, no zahvat može imati i isključivo kozmetičku svrhu.

Gingivoplastika se najčešće radi neovisno o gingivektomiji, no može se obaviti i prije ili nakon gingivektomije.

Priprema

Neposredno prije svakog od navedenih zahvata, stomatolog  pacijenta savjetuje o oralnoj higijeni nakon operacije. Prije zahvata pacijentu se zubi čiste od kamenca koji se nalazi u postojećim džepovima.

Postupak

Gingivektomija i gingivoplastika najčešće se obavljaju skalpelom, ali također se mogu koristiti i elektrokirurški uređaji, laseri. Stomatolog može upotrijebiti i instrumente specijalno izrađene za spomenute kirurške zahvate.

Prije početka operacije pacijentu se daje lokalna anestezija. Gingivektomija može trajati  nekoliko minuta, ovisno o količini tkiva koje treba biti odstranjeno.

Nakon operacije

Nakon gingivektomije i gingivoplastike pacijentu se na zubno meso stavljaju periodontalni zavoji, koje nosi između tjedan do deset dana. Tijekom nošenja zavoja treba izbjegavati začinjenu i hrskavu hranu. Stomatolog pacijentu, ako zatreba, propisuje lijek za ublažavanje bolova i ispiranje usne šupljine te preparate hijaluronske kiseline u obliku gela koji pospješuju cijeljenje tkiva.

Nakon operacije veoma je važno usnu šupljinu održavati čistom te izbjegavati četkanje rane u prvim danima nakon zahvata.