O venama

Proširene vene na nogama jedan su od najčešćih medicinskih problema odrasle, naročito ženske populacije. Smatra se da gotovo 40% ženske populacije, dobi iznad 30 godina, ima u većoj ili manjoj mjeri izraženo proširenje vena na nogama. Prvi sačuvani opisi varikoznih vena datiraju iz antičke Grčke. Od tada do danas, razvoj medicine doveo je do spoznaja o razlozima nastanka proširenih vena i mogućnostima njihova liječenja.

Proširene vene nogu nisu samo estetski problem. Tegobe koje one mogu prouzročiti uključuju  oticanje nogu, bolove u nogama, upale vena, krvarenje iz varikoziteta, a dugotrajno neliječene proširene vene mogu dovesti do promjena kože i potkožnog tkiva, najčešće potkoljenica. Tako može doći do smećkaste pigmentacije kože, stanjenja kože i  stvaranja ulkusa koji teško cijele i skloni su recidiviranju. Sve navedene moguće komplikacije razlog su da se proširene vene što prije počnu liječiti, tim više što je i pozitivan estetski efekt liječenja. Treba napomenuti da subjektivne tegobe koje uzrokuju varikozne vene ne moraju biti proporcionalne kliničkom nalazu.

Da bi liječenje proširenih vena bilo uspješno potreban je detaljan klinički pregled pacijenta koji uključuje ne samo pregled vena na nogama već kompletan vaskularni (arterijski i venski) status. Nadalje, mora se voditi računa i o eventualnim drugim zdravstvenim problemima koje pacijent ima. Primjera radi, bolesnik koji pored proširenih vena ima i arterijsku insuficijenciju nogu zahtijeva drugačiji algoritam liječenja od osoba koje imaju urednu arterijsku cirkulaciju na nogama.


 
Uzimanje detaljne anamneze i klinički pregled prvi je korak na putu do adekvatnog liječenja. Daljnji korak je detaljan doppler vena nogu kojim se može utvrditi koje su promjene na venskom sustavu u podlozi proširenja vena. Tek nakon takve obrade može se donijeti plan liječenja.


Liječenje proširenih vena

Suvremena medicina nudi nekoliko metoda liječenja proširenih vena. Još uvijek najraširenija metoda liječenja, koja se prakticira u većini kirurških klinika kod nas, je klasično kirurško liječenje. Dugoročno gledano to je metoda koja daje odlične rezultate i s kojom se uspoređuju sve ostale metode. Nedostaci klasičnog kirurškog liječnja prije svega su invazivnost i produljen poslijeoperacijski oporavak. U razvijenim zemljama posljednjih nekoliko godina klasično kirurško liječenje uveliko je zamijenjeno liječenjem radiofrekventnim valovima i laserom. Rezultati takvog liječenja usporedivi su s rezultatima kirurškog liječenja, pri čemu je zahvat daleko manje invazivan, a oporavak je brži. Kao alternativa klasičnom kirurškom liječenju te liječenju radiofrekventnim valovima i laserom, danas se sve više koristi sklerozacija. Prije svega, tu se misli na sklerozaciju vena pjenom. Kod pravilno postavljene indikacije, sklerozacija pjenom daje odlične rezultate. Nažalost, na prvi pogled relativno jednostavna tehnika sklerozacije vena pjenom, dovela je do nekritičke primjene ove metode liječenja. S jedne strane sklerozacijom su se počele baviti nedovoljno educirane i stručne osobe, a s druge strane sklerozacija se počela primjenjivati i u slučajevima kada nije medicinski indicirana. Primjenjujući načela medicine bazirane na dokazima („evidence based medicine“), na osnovi sveg sadašnjeg znanja o liječenju vena, Society for Vascular Surgery and the American Venous Forum, publicirali su 2011. godine preporuke o liječenju proširenih vena. Tako se za liječenje teleangiektazija, retikularnih vena i varikoziteta preporuča sklerozacija tekućim sklerozansom odnosno sklerozantnom pjenom, dok se za liječenje insuficijencije vene safene magne i parve preporuča termička (radiofrekventna ili laserska) ablacija. U takvim slučajevima sklerozacija može biti komplementaran način liječenja tako da se nakon učinjene termičke ablacije trunkalnih vena, preostali varikoziteti skleroziraju. Kompresivna terapija preporuča se nakon provedene termičke ablacije i/ili sklerozacije.

On line prijava

Posljednje novosti

16.06.2014.

Dragi klijenti! Kako bismo Vam pomogli u sprječavanju zubnih i drugih zdravstvenih oboljenja, osmislili smo posebne preventivne stomatološke sistematske pakete pomoću kojih možete na vrijeme otkriti eventualne probleme i tako očuv... (opširnije)

Virtualna šetnja

Kako do nas ...