Estetska stomatologija

1. izbjeljivanje - lampa i udlaga
2. korektivni zahvati na gingivi(gingivoplastika,gingivoektomija)-rezanje zubnog mesa
3. ljuskice
4. bezmetalne krune i mostovi (emax, zircon)
5. metalkeramički protetski radovi  
6. estetski ispuni-in lay, on lay, ower lay

Izbjeljivanje zubi

Zubi se mogu izbijeliti na nekoliko načina, a rezultat ovisi o vrsti izbjeljivanja. Izbjeljivanje uz pomoć lampe za izbjeljivanje daje najbolje i najvidljivije rezultate u jednoj posjeti. Prije toga zubi trebaju biti sanirani i profesionalno očišćeni. Sam postupak izbjeljivanja traje oko 45 min. Postupak uključuje zaštitu gingive i sluznice, premazivanje zubi gelom koji se osvjetljava lampom te se na taj način dolazi do aktivacije gela tj. njegovog maksimalnog učinka. Trajnost boje koja je dobivena takvim načinom izbjeljivanja je godinu do dvije što ovisi o konzumaciji pigmentiranih pića i hrane, te o oralnoj higijeni. Trenutno je ova metoda izbjeljivanja najučinkovitija, najbrža i najsigurnija jer se radi pod kontrolom stomatologa sa najkvalitetnijim i najunapređenijim materijalima i opremom koja je danas na tržištu.Ljuskice

Izrada keramičkih ljuskica zahtijeva savršenu preciznost u svakoj fazi, ali nam pruža vrhunske estetske rezultate. Cilj nam je minimalno invazivnim zahvatima naći put do savršenog osmijeha.

Teško je slobodno se smijati ako su zubi oštećeni,  nepravilni ili različitih boja.U takvim se slučajevima kao najbolje riješenje često izabiru keramičke ljuskice odnosno veneers.

Ljuskice su tanki keramički listići postavljeni na površine zuba osiguravajući prirodan osjećaj i izgled. Nama omogućuju da zubima promijenimo oblik, boju, dužinu i širinu  koliko god je to potrebno i jedan su od naših najboljih načina za poboljšanje Vašeg osmijeha.Prilagodljive i čvrste ljuskice se  koriste za različita poboljšanja osmijeha i izgleda uopće, od kompletnog rezidajna osmijeha do popravaka  odlomljenih ili malo oštećenih zuba.

Ovisno o tome što je uzrokovalo neugledan izgled zuba keramičkim ljuskicama možemo riješiti gotovo sve estetske probleme, kao što su: promjena boje zubi uslijed endodontskog liječenja velikih ispuna, starosti ili tetraciklinska obojenja zubi, manji razmaci (dijasteme) između zubi , te manje ortodontske nepravilnosti.Zbog maksimalne uštede zdravog zubnog tkiva, ljuskice su danas postale alternativa metal-keramičkim i potpuno keramičkim krunicama.


Korektivni zahvati na gingivi(gingivoplastika,gingivoektomija)-rezanje zubnog mesa

Što je to?
Gingivektomija je kirurško uklanjanje tkiva desni (gingive). Gingivoplastika uključuje kirurško oblikovanje zdravog tkiva desni kojim je okružen zub. Ni jedan od navedenih postupaka ne uključuje odstranjenje kosti.

Primjena
Gingivektomija je prvobitno bila namijenjena liječenju parodontnih bolesti, da bi danas služila i kao kozmetička kirurška tehnika. Tkivo desni može biti odstranjeno iz dva razloga:

Između zuba i desni nastaju džepovi u kojima se nakupljaju hrana i bakterije, što uvelike otežava higijenu usne šupljine.
Oko zuba postoji višak zubnog mesa, što ometa higijenu zuba. U težim slučajevima višak zubnog mesa uzrokuje teškoće pri govoru i žvakanju.    

Gingivoplastikom se zubnom mesu daje prirodan izgled (oblik). Tim se kirurškim zahvatom ispravljaju malformacije i asimetrija uzrokovane genetičkim faktorom, no zahvat može imati i isključivo kozmetičku svrhu. Gingivoplastika se najčešće radi neovisno o gingivektomiji, no može se obaviti i prije ili nakon gingivektomije.

Priprema
Neposredno prije svakog od navedenih zahvata,stomatolog  pacijenta savjetuje o oralnoj higijeni nakon operacije. Prije zahvata pacijentovi se zubi čiste od kamenca koji se nalazi u postojećim džepovima.

Postupak
Gingivektomija i gingivoplastika najčešće se obavljaju skalpelom, ali također se mogu koristiti i elektrokirurški uređaji, laseri i/ili zubarska dijamantna svrdla. Stomatolog može upotrijebiti i instrumente specijalno izrađene za spomenute kirurške zahvate.

Prije početka operacije pacijentu se daje lokalna anestezija. Gingivektomija može trajati  nekoliko minuta , zavisno o količini tkiva koje treba biti odstranjeno.

Nakon operacije
Nakon gingivektomije i gingivoplastike pacijentu se na zubno meso stavljaju periodontalni zavoji, koje nosi između tjedan do deset dana. Tijekom nošenja zavoja treba izbjegavati začinjenu i hrskavu hranu. Stomatolog pacijentu, ukoliko zatreba, prepisuje lijek za ublažavanje bolova i ispiranje usne šupljine te preparate hijaluronske kiseline u obliku gela koji pospješuju cijeljenje tkiva.

Nakon operacije veoma je važno usnu šupljinu održavati čistom te izbjegavati četkanje rane u prvim danima nakon zahvata.


Estetski ispuni-in lay, on lay, ower lay

Inlay je jednokomadni intrakoronarni protetski rad izrađen od keramike. Sidri se u kliničkoj kruni zuba nadoknađujući okluzalni, okluzalni i cervikalni ili proksimalni dio zuba. Da bi inlay nadoknadio dio zuba koji nedostaje, potrebno je napraviti preparaciju koja zadovoljava određenim zahtjevima.

Onlay je razvijen iz inlay-a, izrađuje se od istih materijala, a razlikuje se u tome što osim intrakoronarnog dijela, nadomješta i dio grizne plohe s jednom ili više kvržica, pa je i prostorno i površinski veći od inlay-a (9). Overlay se razlikuje od inlay-a i onlay-a po tome što, uz intrakoronarni dio, nadomješta sve kvržice.U našoj poliklinici keramičke Inlaye,Overlaye,ljuskice te pojedinačne krune radimo po najsuvremenijoj kompjuterskoj tehnologiji zvanoj CAD/CAM tehnologija.

Prednosti ove metode su:
·       precizna izrada CAD/CAM uređajem
·       bez uzimanja otiska
·       Inlay,Onlay gotov za sat vremena
·       vrhunska estetika i funkcija
·       čvrstoća nadomjestka
·       smanjena mogućnost nastanka rubne pukotine
·       sigurnije nadomještanje velikog dijela zuban bez potrebe ojačanja intraradikularnim kolčićem
·       u odnosu na klasične ispune njihov vijek trajanja je puno dugotrjniji

On line prijava

Posljednje novosti

16.06.2014.

Dragi klijenti! Kako bismo Vam pomogli u sprječavanju zubnih i drugih zdravstvenih oboljenja, osmislili smo posebne preventivne stomatološke sistematske pakete pomoću kojih možete na vrijeme otkriti eventualne probleme i tako očuv... (opširnije)

Virtualna šetnja

Kako do nas ...